photo 2020-06-23 08-54-34

قوت حوزه عمومی دانشگاه، در گرو تقویت حوزه عمومی جامعه است

ایسنا/خراسان رضوی عضو هیأت علمی گروه سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اگر حوزه عمومی جامعه قوی نباشد، حوزه عمومی دانشگاه هم قوی نخواهد بود زیرا بخشی از مطالباتی که در این حوزه مطرح می‌شود را دانشجویان مطرح می‌کنند، تا زمانیکه جامعه مطالبه نداشته باشد، به دانشجویان هم کمکی نخواهد شد.

دکتر مهدی نجف‌زاده در برنامه زنده اینستاگرامی گروه مطالعات و برنامه‌ریزی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص بررسی وضعیت حوزه عمومی در دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: وقتی جامعه تب می‌کند اولین کسانی که متوجه می‌شوند دانشجویان هستند. حوزه عمومی یک امر شایع و گسترش یافته است و در حقیقت دانشجویان بخشی از آن پاسخ‌هایی هستند که حوزه عمومی نسبت به حوزه سیاست اتخاذ می‌کند.

وی افزود: دانشجویان بخشی از مطالبات حوزه عمومی هستند، آن‌ها به واسطه اینکه امر گفت‌وگو در دانشگاه شایع‌تر است زودتر متوجه موضوعات می‌شوند و وارد بحث می‌شوند. اگر حوزه عمومی جامعه قوی نباشد، حوزه عمومی دانشگاه هم قوی نخواهد بود زیرا بخشی از مطالباتی که در این حوزه مطرح می‌شود را دانشجویان مطرح می‌کنند اما هنگامی که جامعه مطالبه نداشته باشد به دانشجویان هم کمکی نخواهد شد.

باید به دانشجویان پر و بال دهیم و لفظ سیاسی بودن را به آن‌ها ندهیم

نجف‌زاده خاطر نشان کرد: نهاد دانشگاه سعی می‌کند حوزه عمومی را هدایت کند و تصور می‌کنم که در دنیا هم این‌گونه است، بدین معنا که مقامات دانشگاه یا افرادی که دست‌اندرکار دانشگاه هستند، سعی می‌کنند این مسائل را نهادینه کنند. اما در حقیقت دانشگاه فردوسی مشهد نسبت به گذشته ضعیف‌تر عمل کرده است. دانشجو اگر انتقادی می‌کند پاسخ‌هایی است که از حوزه عمومی برخواسته و در حوزه سیاست مطرح می‌کند، باید به دانشجویان پر و بال دهیم و لفظ سیاسی بودن را به دانشجویان ندهیم.

عضو هیأت علمی گروه سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: از دانشجویان باید تلقی حوزه عمومی را بجای حوزه سیاست داشته باشیم، اساساً دانشگاه مشهد متأثر از ژرف اجتماعی شهر است. خراسان مهد شعر، عرفان و موسیقی ایرانی است و زمانی که از خراسان بزرگ حرف می‌زنیم بدین معناست که افرادی در گذشته بوده‌اند تا خراسان را در صدر نشان دهند و بزرگ کنند.

وی عنوان کرد: دانشگاه فردوسی مشهد مهمترین دانشگاه شرق کشور به شمار می‌رود، در دنیا معروف است و از لحاظ حوزه عمومی باید با تسامح بیشتری در آن رفتار کنیم. دانشجویانی که وارد دانشگاه می‌شوند بسیار فرهیخته هستند و اگر جلوی این دانشجویان باز باشد قطعا می‌توانند در زمینه‌های مختلفی موفق باشند. باید فردیت متبلور شود و اگر دانشگاه فردیت افراد را متبلور نکند دیگر به چه درد می‌خورد. 

نجف‌زاده خاطرنشان کرد: دانشجو اسیر قدرت نیست و حتی آن را دنبال نمی‌کند بلکه اگر حرفی می‌زند بر سر ایده‌ها و آمال‌هایی است که بر سرش جدل می‌کند و ترسی هم ندارد. معاونت فرهنگی دانشگاه تلاش‌های زیادی در رابطه با حوزه عمومی می‌کند اما باید گسترش پیدا کند. 

وی ادامه داد: تئاتر در مشهد باید از دانشگاه‌ها شروع شود. دانشگاه فردوسی بسیار مستعد این است که بیشتر وارد این حوزه شود. دانشگاه مکانی نیست که تنها کلاسی را برگزار کنیم و برویم بلکه باید به گفت‌وگو بنشینیم. شرط اساسی حوزه عمومی، آزادی و گفت‌وگو است که دانشگاه فردوسی باید با تسامح بیشتری به این سمت حرکت کند.  

فردیت افراد زمانی شکل می‌گیرد که آزادی بیان وجود داشته باشد

این عضو هیأت علمی گروه سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: حوزه عمومی عنوانی به نام ساختار ندارد و تصور می‌کنم که به شکل‌های دیگری می‌توان از حوزه عمومی استفاده کرد که به نفع ایران هم هست. فردیت در حوزه عمومی نهفته و از همه مهمتر است. بدین معنا که حوزه عمومی باید به نقد پیش برود تا فردیت انسان متبلور شود. حوزه عمومی در غرب، با مدل فردیت است. اگر از من پرسیده شود که دوای هر دردی چیست، می‌گویم آزادی بیان و این آزادی متبلور نمی‌شود مگر اینکه فردیت افراد شکل گیرد. حوزه عمومی موضوعی میان حوزه شخصی و سیاسی است که با هم ارتباط دارد و این‌گونه نیست که ما این‌ها را هم ردیف بدانیم و بگوییم که تا حوزه شخصی وجود نداشته باشد، حوزه عمومی شکل نمی‌گیرد. 

عضو هیأت علمی گروه سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: حوزه شخصی جایی است که افراد در زندگی و رفتار شخصی خود آزادی مطلق دارند و همه آن علایقی که داریم در حوزه شخصی باید متبلور شود. حوزه عمومی موضوعی فراتر از حوزه شخصی است، تبلوریافتگی حوزه شخصی منجر به حوزه عمومی می‌شود. همه افراد شخصیت دارند و دارای مسئولیت اجتماعی هستند و این امر بسیار مهم است و تصور می‌کنم که در این راه اشتباه رفتیم.

وی عنوان کرد: حوزه سیاست، حوزه‌ای است که این تلقی در غرب وجود دارد و در حوزه سیاسی تبلوری از حوزه عمومی وجود دارد، بدین معنا که مردم در حوزه عمومی به گفت‌وگو مشغول هستند و از آنجا قدرت شکل می‌گیرد. اگر مردم با یکدیگر گفت‌وگوی آزادانه داشته باشند، حوزه سیاسی شکل می‌گیرد.

خوداظهاری و خودانتقادی در حوزه عمومی دیده می‌شود

نجف‌زاده بیان کرد: خود اظهاری باید در حوزه عمومی مجازی شکل گیرد. خوداظهاری در حوزه مجازی بسیار گسترش پیدا کرده است، مورد دوم، خود انتقادی است که افراد نسبت به وضعیتی که داریم نقد دارند و این دو مورد بسیار خوب در حوزه عمومی دیده می‌شود و هر دو همزمان پیش می‌رود، فردیت انسان زمانی متبلور می‌شود که به عنوان مثال در یک مجمعی گفت‌وگو کنیم و حق خود را بگیریم و به عبارتی آن گفت‌وگو به نتیجه‌ای برسد.

وی خاطرنشان کرد: نقاط مثبت حوزه عمومی مجازی بسیار بیشتر است و امیدوارم که حوزه عمومی مجازی ادامه پیدا کند و به گفت‌وگوهای رو در رو برسد و حتما هم این اتفاق خواهد افتاد بدین معنا که ما در این فضا شروع به گفت‌وگو کنیم و پس از آن حوزه عمومی را نه در عرصه مجازی بلکه در عرصه واقعیت شکل دهیم. امیدوارم که حوزه عمومی مجازی به تدریج فردیت را شکل دهد و هر کس فردیت خود را فراموش نکند.

عضو هیأت علمی گروه سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: اگر جامعه فردیت خود را فراموش کند به یک جماعت تبدیل می‌شود. زمانی که فردیت متبلور شود فرد در اصل باید در عرصه اجتماعی بتواند خود را متبلور کند. همچنین بتوانیم سخن بگوییم، اصالت زندگی هم در این موضوع است که فردیت خود را متبلور کنیم نه جماعتی باشیم که تنها به حرف دیگران عمل کنیم و فردیت خود را به فراموشی بسپاریم، امیدوارم که در ایران این اتفاق رخ دهد.

لینک خبر:

http://www.isna.ir/news/99033119423