به گزارش خبرنگار فرهنگی و با عنایت به تصمیم «گروه مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی-اجتماعی دانشگاه فردوسی» در خصوص حضور دانشجویان در جلسات این گروه، مصاحبه ای با دکترعلیرضا آزاد رییس گروه مطالعات انجام گردید که در زیر مشاهد خواهید کرد
آقای دکتر آزاد همانگونه که نیک مستحضر هستید سیاست گذاری دانشگاه ها، متناسب با اقتضائات قرن 21، می طلبد که از «برنامه ریزی برای جوانان» عبور کرده و به سوی «برنامه ریزی با جوانان» و «برنامه ریزی توسط جوانان» حرکت کنیم. محیط جوان و پویای دانشگاه ها زمینه خوبی برای چنین حرکتی فراهم می کند. از این رو «گروه مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی» درصدد است پیرو پیشنهاد ریاست محترم دانشگاه، جهت آشناسازی هر چه بیشتر جوانان دانشجو با الزامات مدیریتی و فرهنگی و نیز استفاده از ظرفیت ارزشمند آنان در تصمیم های سازمانی، امکان حضور داوطلبانه دانشجویان در جلسات داخلی اش را فراهم آورد.
در این راستا چند سؤال قایل طرح است:
1. دعوت از دانشجویان جهت حضور در جلسات گروه از چه زمانی مطرح گردید و دلیل طرح این موضوع چه بود؟
به نام آنکه هستی جان از او یافت. دانشگاه فردوسی یکی از موفق ترین دانشگاه ها در عرصه مشارکت دانشجویان در اداره دانشگاه است. حضور جوانان دانشجو در جلسات مختلف و مشارکت آنان در اداره دانشگاه به شکلهای مختلف صورت می گیرد. در اردیبهشت 96 برای ارائه گزارش کارگروه های مشورتی فرهنگی و اجتماعی در خدمت ریاست محترم دانشگاه جناب دکتر کافی و معاونت محترم فرهنگی–اجتماعی و دانشجویی جناب دکتر داوری بودیم. یکی از ایده های مطرح شده از سوی آنان، حضور بیشتر دانشجویان در عرصه های تصمیم سازی و تصمیم گیری دانشگاه بود. در آن جلسه بنده برای حضور آزادانه دانشجویان در همه جلسات گروه مطالعات و برنامه ریزی اعلام آمادگی کردم و هر دو مسؤول محترم دانشگاه، از تحقق چنین امری استقبال نمودند.
در ایام تابستان همفکری های لازم در این باره صورت گرفت و از آغاز ترم اول سال تحصیلی 96-97 این امکان به وجود آمد. به نظر می رسد اولین باری است که یکی از واحدهای دانشگاهی در کشور در تمام جلساتش درها را به روی همه جوانان دانشجو باز می کند تا از حضور و مشارکت آنها بهره گیرد. امیدواریم این اقدام منجر به تولید ظرفیت های جدید در دانشگاه شود.
2. چه فرایند و چارچوبی را جهت عملیاتی سازی این هدف مد نظر دارید (منظور این است که در چه قالبی این دعوت از دانشجویان و حضور آنها در نظر گرفته شده است)؟
ابتدا این تصمیم را آزمایش کردیم و از حضور دانشجویانی که طرح های پژوهشی در حوزه مدیریت دانشگاه داشتند و نیز دانشجویانی که با تشکلها و انجمن های دانشجویی همکاری داشتند، بهره گرفتیم و پس از بررسی های لازم تصمیم بر آن شد که کار را در سطح گسترده تری ادامه دهیم. هم اکنون دانشجویان می توانند همه روزهای هفته در ساعات اداری با دفتر گروه مطالعات به شماره (38806485) تماس و از زمان و مکان جلسات گروه مطلع شوند و در آن حضور یابند. در آینده نزدیک برنامه جلسات هفتگی در سایت گروه به نشانی (sp.um.ac.ir) اطلاع رسانی خواهد شد.
دانشجویان علاقمند رفته رفته با فضای این جلسات و ملاحظات تصمیم گیری آشنا می شوند و به مرور می توانند در روند تصمیم سازی در این جلسات مشارکت کنند. فاز اول را ویژه دانشجویان ایرانی آغاز می کنیم و در فاز دوم از حضور داشجویان خارجی نیز بهره خواهیم گرفت.
هدف ما دستورزی فرهنگی و اجتماعی و مدیریتی جوانان دانشجو و استفاده از قابلیت های فراوان آنان برای پیشبرد اهداف گروه مطالعات و برنامه ریزی است و گمان می کنیم فواید بلند مدت این اقدام به حدی است که می توان از خطاهای احتمالی در این مسیر، چشم پوشید.
بی شک این اقدام، جایگزین حضور نهادینه دانشجویان در قالب ضوابط آیین نامه ای در جلساتی مانند شورای فرهنگی دانشگاه و شورای تعامل و تبادل و شورای مشورتی دانشجویی و... نیست بلکه زمینه ساز حضور دانشجویانی است که به هر دلیلی نمی خواهند و یا نمی توانند در قالب های پیشنین از فرآیندهای دانشگاه آگاه شوند و در آن مشارکت نمایند. دانشجویانی که در جلسات آزادانه و غیر الزام آور گروه مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی-اجتماعی دانشگاه شرکت می کنند، می توانند برای مشارکتهای قانونی و مطابق آیین نامه ها در شوراهای دانشگاه، کارآزموده شوند.
3. فکر می کنید اجرای این برنامه چه اثر و بازتابی بین دانشجویان و نیز حوزه معاونت فرهنگی– اجتماعی و دانشجویی داشته باشد؟
مستحضرید که گروه مطالعات و برنامه ریزی زیر مجموعه معاونت فرهنگی-اجتماعی و دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد است. این معاونت باید بتواند در گام اول، جنس تعاملات درونی و ارتباطات دانشجویی اش را به معنای واقعی کلمه «فرهنگی-اجتماعی» کند و تصمیم گروه مطالعات برای باز کردن درها به روی جوانان دانشجو جهت در جلسات داخلی اش، یکی از اقدامات این معاونت برای حرکت سریعتر به سوی «فرهنگی-اجتماعی شدن هر چه بیشتر» است. چنین هدفی برای سایر معاونت های دانشگاه اولیت نداشته باشد اما ماهیت این معاونت می طلبد که چنین اتفاقی در آن رقم بخورد. موفقیت های چشمگیر این معاونت در سطح کشور و عناوین برتر متوالی در بخش های مختلف فرهنگی و دانشجویی گواه افق وسیع و همت والایی است که دانشگاه فردوسی در این بخش از آن برخوردار است.
نگاه عمیق فرهنگی دکتر کافی و حمایت همیشگی دکتر داوری پشتوانه ای است که ما را به موفقیت این طرح امیدوار می کند و انشاءالله با موفقیت اجرای آن در گروه مطالعات، این برنامه نیز بسان سایر برنامه ها، الگویی برای سایر بخش های دانشگاه و نیز دانشگاه های دیگر کشور شود تا آنها نیز از حضور دانشجویان در جلسات تصمیم گیری شان بهره گیرند.
جوانان نشان داده اند هر کجا که به آنها اعتماد شده است، کارها را به مراتب بهتر از آنچه تصور می شد، به پیش برده اند. انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نمونه های عینی تحقق اراده جوانان است. از این رو اگر باور کنند که به آنها اعتماد شده است، پای کار خواهند آمد اما اگر تصور کنند که نگاه ابزاری به آنان می شود، پا پس خواهند کشید. از این رو با برخی از دانشجویان فعال در انجمن های علمی و شوراهای صنفی و تشکل های اسلامی در این باره رایزنی هایی کردیم و امیدواریم با افزایش اعتمادسازی، شاهد اقبال دانشجویان به مشارکت در این طرح باشیم.